Caffenol met Kristof Vrancken

In het kader van zijn doctoraatsonderzoek experimenteert Kristof Vrancken met lokale en natuurlijke materialen die het ontwikkel- en drukproces weghalen van de digitale snapshotcultuur.

Met de expertise van Monx ontwikkelt Kristof voor Manufactuur 3.0 een nieuwe fotografische en drinkbare emulsie met onze koffiebonen als basis. Een evenwichtige verhouding tussen beeld en smaak. Pure smaak…

Bovenstaande beelden werden ontwikkeld met Monx Guatemala La Providencia bonen uit Huehuetenango. De licht zure toets in het smaakprofiel van deze koffie vormt een goede basis voor het ontwikkelprocédé.

De emulsie voor dit ontwikkelprocédé met natuurlijke stoffen, ook wel caffenol genoemd, kwam tot stand door de ideale maalgraad van de bonen voor de Hario V60 te wijzigen. Daardoor wordt het extractiegehalte aangepast naar een profiel met meer aciditeit. Het zijn immers de zuren die ervoor zorgen dat een fotonegatief genoeg ontwikkelt om een mooie afdruk met voldoende contrast op te leveren. Maar niet te veel, want de verhouding tussen beeld en smaak moet in evenwicht blijven.

We zijn blij om Kristof te mogen ondersteunen in zijn onderzoek en zullen jullie op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen waar beeld en smaak ons allen prikkelen.