Zonder water geen koffie!

Welke invloed heeft water op de smaak van je koffie en waar moet je op letten?

Met behulp van water willen we de beste aroma’s uit gemalen koffie extraheren en de minder aangename smaken zo veel mogelijk verdoezelen. Hiervoor is het belangrijk om verschillende variabele factoren waarin water een rol speelt, toe te lichten:


Waterhardheid:

Water is met meer dan 97% het hoofdbestanddeel van koffie in je tas. De samenstelling van water zoals calcium, magnesium, natrium, chloride enz. beïnvloedt de extractie en het transport van de smaak- en aromastoffen uit de koffie. Welke en hoeveel smaakstoffen er vrijkomen, hangt dus af van het water dat je gebruikt. Te hard water is slecht voor je koffiezet, leidt tot overextractie en resulteert in bittere vlakke smaken. Te zacht water leidt dan weer tot onderextractie en geeft slappe tot zurige smaken. Er is een minimum hoeveelheid van mineralen zoals kalk in het water nodig omdat de moleculen deeltjes nodig hebben om zich aan te binden. Zonder kalk ervaar je weinig tot geen smaak in je koffie. Met gedestilleerd water kan je dus niks beginnen.
Experimenteren met verschillende soorten filters, kraan- en flessenwater is een aanrader. Het resultaat zal je verbazen!


Temperatuur van het water:

Hoe snel de extractie van de smaak en aroma gebeurt, hangt af van de temperatuur. Heet water zorgt voor een snellere extractie dan koud water. De ideale temperatuur ligt tussen 90-96°C. Heter zal leiden tot bittere koffie. Kouder water zal leiden tot slappe koffie, tenzij de brouwtijd aanzienlijk wordt verlengd, zoals bij de ‘cold brew’ methode.


Hoeveelheid water:

Ook de verhouding tussen koffie en water is belangrijk voor de smaak. Voor filterbereidingen vertrek je best van 6g gemalen koffie per 100ml water. Voor espressobereidingen krijg je de beste resultaten met 10g koffie per 25 tot 35ml water. Pas deze verhoudingen naar boven of onder aan in functie van je persoonlijke voorkeur.


Contacttijd van het water:

Hoe langer de koffie in aanraking blijft met water, hoe meer smaakstoffen er geëxtraheerd worden. Het nadeel is echter dat een te lange contacttijd leidt tot overextractie en dus te bittere smaken. Maar ook de maalgraad is hier belangrijk omdat die de snelheid van het doorlopen bepaalt.

 

opgieten koffie