French Press

How to – French press

French Press Ooit een French press gekocht die nu stof staat te verzamelen in de kast omdat je te veel koffiegruis in je mond kreeg? Of was de koffie gewoon niet te drinken? Ben je op zoek naar de beste manier om je French press voor het eerst te gebruiken? Met deze tips geniet je optimaal van…

Read More

Iced coffee

How to – Iced coffee

Iced coffee In tegenstelling tot Cold Brew, waar je met koud water gedurende 20u tot 24u smaken uit de koffie haalt, gebruik je voor een Iced Coffee een gewone papieren filter en heet water. Je haalt de puurste smaken uit de koffie die je instant afkoelt met ijsblokken. Een techniek die iedereen…

Read More

kofiiekeuze

Hoe onderscheid je goede koffiebonen van slechte?

Hoe onderscheid je goede koffiebonen van slechte? Koffie is op olie na het meest verhandelde product wereldwijd. Supermarktrekken staan vol met merken die zich allemaal het beste product vinden. De vraag is eigenlijk waar ze het best in zijn. In goede smaak of rommel verpakken. We geven graag vijf…

Read More

Het verschil tussen light, medium en dark roast?

Light - Medium - Dark Bij Monx ontwikkelen we een brandprofiel voor iedere nieuwe koffie die verwerkt wordt. Daarbij maken we ook een onderscheid tussen light, medium en dark roasts omdat elke ‘roast’ andere aroma’s en smaken accentueert. Tijd en temperatuur Koffie kan dus op verschillende manieren…

Read More

Cybersecurity

Veilig online shoppen bij Monx Roasters

Veilig online shoppen? Dan ben je bij Monx aan het juiste adres. Als je op de Monx website terecht komt, zie je links bovenaan in de adresbalk een hangslot verschijnen. Dat betekent dat je verbinding beveiligd is. Alle gegevens die…

Read More

slow coffee pour-over

Wat is slow coffee en waarom is het zo populair?

Wat is slow coffee en waarom is het zo populair? De term slow coffee kom je steeds vaker tegen. Zowel online als op de kaart in bijna elke koffiebar. Maar wat bedoelt men daar nu eigenlijk mee? Lees hier wat het betekent en waarom het zo populair is. Ritueel en smaak Zoals het woord zelf zegt, gaat…

Read More

grindsetting machine

In 5 stappen je volautomatisch koffietoestel afstellen

Een volautomatisch koffietoestel correct afstellen Je beschikt over een volautomatisch koffietoestel dat zelf de koffiebonen maalt? Ingebouwd in je keuken of als blikvanger op het aanrecht? En met een druk op de knop maak je je favoriete koffiebereiding? Maar… de koffie is toch niet echt wat je…

Read More

Mooie glanzende koffiebonen? Beter niet…

Mooie glanzende koffiebonen? Beter niet... Je kent ze ongetwijfeld: de reclames op TV waar de meesterbrander goedkeurend aan de vers gebrande koffiebonen ruikt, en instemmend knikt bij het proeven ervan. Mooie, grote, glanzende koffiebonen… Je kan ze haast ruiken tot in je woonkamer. Toch zijn dat…

Read More

specialty coffee

Wat is er speciaal aan ‘specialty koffie’ – video

Specialty koffie Koffie krijgt niet zomaar het label van ‘specialty koffie’ opgespeld. Die naam is alleen weggelegd voor koffie die unieke smaakeigenschappen bezit. Waarom kiezen wij met Monx ervoor om exclusief met specialty koffie te werken? We leggen het in deze video en onderstaande tekst…

Read More

cups vs bonen

Waarom zijn verse koffiebonen beter dan cups?

Koffiebonen of cups? “Cups zijn gemakkelijk en je kan per tas van smaak wisselen,” horen we vaak. Klopt! Maar hiermee is dan ook alles gezegd over koffiecups of capsules. Wij geven je graag enkele redenen om het roer om te gooien en toch voor verse koffiebonen te gaan zodat je nog meer kan…

Read More

Direct Trade – video

Wat is Direct Trade en waarom wordt iedereen hier beter van? Een transparant aankoopbeleid met enkel traceerbare grondstoffen is een belangrijk deel van onze werking die we graag delen. Daarom vermelden wij op onze verpakkingen altijd de herkomst en kopen wij onze bonen zoveel mogelijk bij de…

Read More

De herkomst van koffie en Monx

Misschien hoorde je al van de mythe van Khaldi, een Ethiopische geitenhoeder die dag en nacht bij zijn kudde woonde? Op een nacht merkte hij dat zijn dieren de slaap niet konden vatten, erg rusteloos waren en sommigen zelfs bokkesprongen maakten. Hij begreep er niets van en dacht dat ze bezeten…

Read More

Arabica en Robusta?

Arabica en Robusta

Koffiebessen groeien net zoals hop en druiven aan planten en bestaan in allerlei variëteiten. Temperatuur, zonuren, regenval, windpatroon, hoogtemeters en bodem bepalen ook hier grotendeels het smaakprofiel. Slechts twee variëteiten worden op grote schaal geteeld: coffea arabica en coffea…

Read More

De juiste maalgraad

De juiste maalgraad

De beste koffie zet je met vers gemalen Arabica koffiebonen. Gemalen koffie is maar zeer beperkt houdbaar, de aroma's zijn immers zeer vluchtig. Daarom is het aangewezen om je bonen te malen vlak voordat je de koffie gaat bereiden. Dat kan best met een koffiemolen die voorzien is van verstelbare…

Read More

Cappuccino

Cappuccino Een Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. De koffie bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Bij een Cappuccino wordt de melk en het schuim op een vers gezette espresso gegoten. De naam De naam cappuccino komt…

Read More

Americano

Americano en Long Black

Americano Een Caffè Americano of Americano is een koffie die bereid wordt door heet water toe te voegen aan een espresso. De intensiteit van een Americano varieert naargelang het aantal espresso shots dat gebruikt wordt in de bereiding en de toegevoegde hoeveelheid water. Bereiding Een Americano…

Read More

Espresso Macchiato

Espresso macchiato, is een espresso met daarop een kleine hoeveelheid melk, meestal gestoomd. Macchiato betekent gevlekt in het Italiaans, dus de letterlijke vertaling van caffè macchiato is "gevlekte koffie", of koffie met een vlekje melk. Bereiding De espresso macchiato heeft de hoogste…

Read More

espresso

Espresso

Espresso is een koffie die gezet wordt door een kleine hoeveelheid bijna kokend water, onder hoge druk, door fijn gemalen koffie te persen. Over het algemeen is espresso "dikker" dan koffie die gezet wordt op andere manieren. Espresso heeft een hogere concentratie aan opgeloste deeltjes en is te…

Read More