specialty coffee

Wat is er zo speciaal aan ‘specialty koffie’ – video

Specialty koffie Koffie krijgt niet zomaar het label van ‘specialty koffie’ opgespeld. Die naam is alleen weggelegd voor koffie die unieke smaakeigenschappen bezit. Waarom kiezen wij met Monx ervoor om exclusief met specialty koffie te werken? We leggen het in deze video en onderstaande tekst…

Read More

Waarom zijn verse koffiebonen zoveel beter dan koffiecups?

“Cups zijn gemakkelijk en je kan per tas van smaak wisselen,” horen we vaak. Klopt! Maar hiermee is dan ook alles gezegd over cups. Wij geven je graag enkele redenen om het roer om te gooien en toch voor verse bonen te gaan zodat je nog meer kan genieten van een lekkere koffie en geld bespaart.……

Read More

Direct Trade – video

Een transparant aankoopbeleid met enkel tranceerbare grondstoffen is een belangrijk deel van onze werking die we graag delen. Daarom vermelden wij op onze verpakkingen altijd de herkomst en kopen wij onze bonen zoveel mogelijk bij de boeren zelf. Wat is Direct Trade en waarom wordt iedereen hier…

Read More

De herkomst van koffie en Monx

Misschien hoorde je al van de mythe van Khaldi, een Ethiopische geitenhoeder die dag en nacht bij zijn kudde woonde? Op een nacht merkte hij dat zijn dieren de slaap niet konden vatten, erg rusteloos waren en sommigen zelfs bokkesprongen maakten. Hij begreep er niets van en dacht dat ze bezeten…

Read More

Arabica en Robusta?

Arabica en Robusta

Koffiebessen groeien net zoals hop en druiven aan planten en bestaan in allerlei variëteiten. Temperatuur, zonuren, regenval, windpatroon, hoogtemeters en bodem bepalen ook hier grotendeels het smaakprofiel. Slechts twee variëteiten worden op grote schaal geteeld: coffea arabica en coffea…

Read More

De juiste maalgraad

De juiste maalgraad

De beste koffie zet je met vers gemalen Arabica koffiebonen. Gemalen koffie is maar zeer beperkt houdbaar, de aroma's zijn immers zeer vluchtig. Daarom is het aangewezen om je bonen te malen vlak voordat je de koffie gaat bereiden. Dat kan best met een koffiemolen die voorzien is van verstelbare…

Read More

Cappuccino

Een Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. De koffie bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Bij een Cappuccino wordt de melk en daarna het schuim op een vers gezette espresso gegoten. De naam De naam cappuccino komt…

Read More

Americano

Americano

Een Caffè Americano of Americano is een koffie die bereid wordt door heet water toe te voegen aan een espresso. De intensiteit van een Americano varieert naargelang het aantal espresso shots dat gebruikt wordt in de bereiding en de toegevoegde hoeveelheid water. Bereiding Een Americano bestaat uit…

Read More

Espresso Macchiato

Espresso macchiato, is een espresso met daarop een kleine hoeveelheid melk, meestal gestoomd. Macchiato betekent gevlekt in het Italiaans, dus de letterlijke vertaling van caffè macchiato is "gevlekte koffie", of koffie met een vlekje melk. Bereiding De espresso macchiato heeft de hoogste…

Read More

espresso

Espresso

Espresso is een koffie die gezet wordt door een kleine hoeveelheid bijna kokend water, onder hoge druk, door fijn gemalen koffie te persen. Over het algemeen is espresso "dikker" dan koffie die gezet wordt op andere manieren. Espresso heeft een hogere concentratie aan opgeloste deeltjes en is te…

Read More