Specialty coffee

De benaming ‘specialty coffee’ wordt toebedeeld aan koffies die unieke smaakeigenschappen bevatten. Net zoals in de wijnbouw speelt de variëteit en het terroir waarop de planten groeien hierin een grote rol. Maar specialty coffee gaat veel verder…

Om de unieke smaken te kunnen waarnemen moet het hele productieproces, van boon tot tas, op elkaar afgestemd zijn. De koffieboer, de exporteur, de brander en de barista zorgen er samen voor dat ‘specialty coffee’ een kwaliteitslabel blijft en zich onderscheidt van de alom aanwezige ‘commodity coffee’.

Productie en verwerking

Omdat de vraag naar specialty coffee wereldwijd stijgt, schakelen meer en meer boeren over op het telen van smaakvolle koffies. Dit vraagt echter discipline, want in plaats van alle groene en rode bessen machinaal van de plant te ritsen worden voor specialty coffee enkel de rode, rijpe bessen met de hand geplukt. Er moet dus vaker en met meer mankracht geplukt worden. Daarna heeft ook de verwerking van de bessen tot groene bonen (zaden van de koffieplant) een invloed op de smaak.

De uiteindelijke prijs die de boeren voor hun specialty coffee krijgen, compenseert de geleverde arbeid en opleiding. Dit resulteert in meer werkzekerheid en grotere welvaart. Bovendien is de herkomst van de groene bonen steeds traceerbaar tot op het perceel waar ze verbouwd werden. Op deze manier zetten de boeren zich wereldwijd op de ‘specialty coffee’ kaart en staan ze sterker in hun schoenen.

De gedroogde groene bonen worden na een proefbranding door specialisten op allerlei punten zoals smaak, aroma, body, balans en aciditeit beoordeeld. In het totaal moeten de bonen voor de SCA (Specialty Coffee Association) een minimale score hebben van 80 punten om verkocht te mogen worden als ‘specialty coffee’.

Koffiebrander

Als koffiebrander doen we er alles aan om het geleverde werk van de koffieboeren in ere te houden. Traag en op lage temperatuur roosterend, zoeken we steeds naar het ideale brandprofiel om de unieke en meest pure smaken uit de Arabica koffiebonen te accentueren.

Na het branden laten we de bonen een dag ontgassen alvorens we ze verpakken. Tijdens deze korte rustperiode krijgt kooldioxide de kans om te ontsnappen en binden de aanwezige aromabestanddelen zich met de oliën in de celstructuren.

Zuurstof die tijdens het verpakken in de zak zit, wordt door de later vrijgekomen kooldioxide door het eenwegsventiel (dat in al onze verpakkingen aanwezig is) uit de zak geduwd waardoor de bonen langer vers blijven.

Barista

Afhankelijk van de gebrande koffie, zetmethode, maalgraad, koffie/water verhouding, contacttijd en watertemperatuur probeert de barista tenslotte de ideale extractie te bekomen om zo de unieke smaak van de boon in uw tas te krijgen.

Bij onze Guatemale La Providencia accentueren we bijvoorbeeld limoenzuur en een diepe donkere chocolade smaak. Bij de Rwanda 1000 Hills ontdek je dan weer meer fruitzuur van steen- en citrusvruchten en een cacao nasmaak.

Pure smaak

In goede specialty coffee proef je de kwaliteit en de uitzonderlijke zorg die door iedereen besteed wordt om die pure smaak in je tas te krijgen. Graag maken wij met Monx deel uit van dit transparant proces.