Monx deca
Geen fan van cafeïne in je koffie? Tegenwoordig zijn er veel opties voor cafeïnevrije koffie. De meeste methoden om koffie te decafeïneren gebruiken water en een chemisch middel zoals methyleenchloride, actieve kool, CO2 of ethylacetaat om cafeïne uit de koffiebonen te extraheren. Maar als het idee van chemicaliën in het cafeïne-extractieproces niet aantrekkelijk klinkt, is de cafeïnevrije Monx deca van ‘Swiss Water Process’ het antwoord!
Liever gemalen koffie in plaats van koffiebonen? Maak hieronder je keuze en wij malen de koffie voor jou.
Beschrijving
Monx deca
Cafeïnevrije Monx koffie – met het ‘Swiss Water-proces‘
Geen fan van cafeïne in je koffie? Tegenwoordig zijn er veel opties voor cafeïnevrije koffie. De meeste methoden om koffie te decafeïneren gebruiken water en een chemisch middel zoals methyleenchloride, actieve kool, CO2 of ethylacetaat om cafeïne uit de koffiebonen te extraheren. Als het idee van chemicaliën in het cafeïne-extractieproces niet aantrekkelijk klinkt, is de deca koffie van Swiss Water Process het antwoord!
Monx deca van het Swiss Water Process
Het bedrijf achter Swiss Water Process is Canadees – verrassend genoeg niet Zwitsers. De technologie zelf werd echter ontwikkeld in Zwitserland. Koffie die cafeïnevrij is gemaakt door het Swiss Water Process is anders omdat de technologie geen enkel chemisch middel gebruikt om cafeïne uit de bonen te extraheren. Het cafeïnevrije proces is gebaseerd op osmose en specifieke oplosbaarheidseigenschappen van koffiebonen.
Eerst wordt er een vloeistof aangemaakt, het ‘Green Coffee Extract’. Die wordt gemaakt door een partij groene koffiebonen in een tank met heet water te weken. Het water verwijdert cafeïnemoleculen, maar ook goede smaakoliën en andere oplosbare componenten. Een koolstoffilter filtert dit water vervolgens. Vanwege de porositeit van het filter vangt het alleen cafeïnemoleculen op. Het resultaat hiervan is een smaakvolle en cafeïnevrije vloeistof, superverzadigd met oplosbare koffie aan de ene kant en smaakloze, cafeïnevrije groene koffiebonen aan de andere kant. Deze partij bonen is nutteloos en wordt weggegooid. Wat overblijft is het Green Coffee Extract (GCE). Met dit extract kan het echte decafeïneren beginnen.
Vervolgens wordt een verse partij groene koffiebonen gedrenkt in deze GCE. Omdat de oplossing al volledig verzadigd is met oplosbare koffie (smaakmoleculen en oliën), haalt het GCE geen smaak uit de nieuwe partij bonen. Het verwijdert alleen de cafeïnemoleculen. De GCE bevat nu de cafeïne uit de bonen. De koolstoffilters in het systeem vangen en houden de cafeïnemoleculen in de vloeistof vast. De GCE wordt vernieuwd en is nu ook vrij van cafeïne. Het stroomt terug in de batch koffie om meer cafeïne te extraheren. Deze GCE stroomt continu totdat de koffiebonen 99,9% cafeïnevrij zijn. Het hele proces duurt 8 tot 10 uur.
Extra informatie
Land | Guatemala |
---|---|
Hoogte | 1000-1250 meter |
Variëteit | Acaia, Catuai, Icatu, Mundo Novo, Tupi |
Proces | Swiss Water Process |
Aroma's | Chocolate, Noten |
Roast | Medium roast |
Gewicht | 250g, 1000g |
Inhoud | Bonen, Gemalen voor espresso, Gemalen voor mokkapot / Bialetti, Gemalen voor filterbereidingen, Gemalen voor French Press |
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.