11,00

Ethiopië Wolichu Wachu

Ethiopië is beroemd als de geboorteplaats van koffie en is vandaag de dag nog steeds een lieveling van de koffiespecialiteiten industrie vanwege de ongelooflijke verscheidenheid aan smaken.

De uitzonderlijke kwaliteit van Ethiopische koffie is te danken aan een combinatie van factoren. De genetische diversiteit van koffievariëteiten betekent dat we een diversiteit aan smaken aantreffen, zelfs tussen (of binnen) boerderijen met vergelijkbare teeltomstandigheden en verwerkingsmethoden. Naast de variëteiten dragen ook de verwerkingsmethoden bij aan de eindkwaliteit. De laatste belangrijke ingrediënten voor uitstekende koffie in Ethiopië zijn de productietradities die hebben gezorgd voor de genetische diversiteit, de verwerkingsinfrastructuur en de geweldige koffie waar we vandaag de dag van genieten.

Deze “natural” van het Wolichu Wachu washing station beschikt over een complexe zoetheid, geurige bloemenaroma’s en die heerlijke bessensmaak waar we zo van houden bij Oost-Afrikaanse Naturals.

Liever gemalen koffie in plaats van koffiebonen? Maak hieronder je keuze en wij malen de koffie voor jou.

Wissen

Artikelnummer N/B Categorie Tag

Beschrijving

Ethiopië Wolichu Wachu

Het Wolichu Wachu wasstation is in 2017 gebouwd door de Harso Haru Mude Farmer Cooperative. Veel wasstations in Guji en in heel Ethiopië zijn ouder en zijn opgericht in de jaren ’80 of ’90 van de vorige eeuw. Wolichu Wachu heeft kunnen profiteren van meer dan 30 jaar opgebouwde kennis over wasstations in Ethiopië.

De invloed van deze kennis op het station kan op vele manieren worden gezien, maar één manier die onmiddellijk duidelijk is, is de lay-out van het station. Door de inname van koffiebessen bovenaan een kleine helling te plaatsen en de volgende verwerkingsstappen steeds verder naar beneden te plaatsen, kan het station gebruik maken van de zwaartekracht en zijn algemene efficiëntie verhogen. Onderaan de heuvel krijgt het ruime en goed georganiseerde droogveld gelijkmatig en voorspelbaar zonlicht. Dankzij de lay-out heeft het station niet de pompen nodig die veel oudere stations gebruiken om koffie door de verwerkingsinfrastructuur te verplaatsen.

Wolichu Wachu is uitgerust met sorteertafels en drijvende tanks die van essentieel belang zijn om de kwaliteit van de koffiebessen bij de inname te controleren. Hier is de rol van de “bessen controleur”, die ervoor moet zorgen dat alleen de rijpste bessen worden verwerkt, van het grootste belang.

Na ontvangst worden de koffiebessen schoongemaakt in zoet water. Na het schoonmaken brengen de arbeiders de koffiebonen rechtstreeks naar het droogveld. Ze spreiden de bonen in één enkele laag uit. Tijdens de eerste paar dagen worden de koffiebonen om de 30 minuten voorzichtig omgedraaid om ze gelijkmatig te laten drogen. Dit is ook het moment waarop de arbeiders alle beschadigde bonen verwijderen. Na een paar dagen worden de koffiebonen in een iets dikkere laag gelegd, wat het droogproces helpt vertragen.

Extra informatie
Land

Ethiopië

Hoogte

2000 – 2250 meter

Variëteit

JARC varieties

Proces

Natural

Aroma's

bosvruchten, zwarte thee, Jasmijn

Roast

Medium roast

Gewicht

250g, 1000g

Inhoud

Bonen, Gemalen voor espresso, Gemalen voor mokkapot / Bialetti, Gemalen voor filterbereidingen, Gemalen voor French Press

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ethiopië Wolichu Wachu” te beoordelen

Andere suggesties…


Proefpakket

Vul je gegevens in en we sturen een proefpakket op.

Afspraak

Vul je gegevens in en we contacteren je om een afspraak te maken.

Contacteer me

Vul je gegevens in en we oontacteren je.