Espresso

Koffiebereiding


Espresso

klein in volume, groot in impact. Voor sommigen is het een ware kunstvorm en er is best wel wat wetenschap mee gemoeid. Espresso is niet zomaar koffie.  

Of je nu een pure espresso drinkt of een cappuccino maakt, het begint allemaal met dit geconcentreerde meesterwerk. Hier lees je alles over espresso, van de bereiding tot de veelvoorkomende misverstanden.

Concentratie

Espresso is een intense, geconcentreerde koffie die wordt gezet door bijna kokend water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Dit proces levert een siroopachtige drank op met een rijke, diepe smaak en een kenmerkende crema – de fluweelzachte schuimlaag bovenop.

Dankzij de hoge druk worden smaken en aroma’s zeer geconcentreerd, waardoor espresso een complexiteit heeft die andere zetmethodes niet evenaren. Dit maakt het niet alleen een drank op zich, maar ook de basis voor klassiekers zoals cappuccino, latte macchiato en flat white.

Cafeïne

Veel mensen denken dat een espresso bomvol cafeïne zit, maar dat klopt niet helemaal. 

Hoewel espresso meer cafeïne bevat per milliliter, drink je een kleinere hoeveelheid. Een standaard espresso bevat 120 tot 170 mg cafeïne, terwijl een kop filterkoffie tussen de 150 en 200 mg cafeïne bevat. 

Ja, je kunt gerust een espresso nemen na het diner zonder meteen de hele nacht wakker te liggen!


Hoe wordt een espresso gemaakt?

Espresso maken is precisiewerk. Het proces begint met fijn gemalen koffie die stevig wordt aangedrukt (getampt) in een portafilter. Vervolgens wordt zeer heet water onder hoge druk door het koffiedik geperst. Het resultaat: een intense, geconcentreerde drank met een dikke crema.

De magie van espresso zit in de techniek:

  • Tamping: 
    Zorgt voor gelijkmatige extractie door het water.
  • Druk en temperatuur: 
    De machine werkt met een druk van ongeveer 9 bar en een temperatuur rond 90-96°C.
  • Extractietijd:
     Een perfecte shot duurt gemiddeld 25-30 seconden.

Deze precisie zorgt ervoor dat vaste en oplosbare deeltjes optimaal worden geëxtraheerd en oliën worden geëmulgeerd – wat de kenmerkende crema oplevert.

person holding coffee grinder
a woman is using a grinder on a blue mat



Espresso is geen specifieke boon

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is espresso geen type koffieboon of een specifieke branding. Espresso is een bereidingsmethode. Bij Monx gebruiken we verschillende single origins en blends om unieke smaakprofielen te creëren. Van lichtere, fruitige tonen tot donkere, chocoladeachtige smaken – de keuze is aan jou.

  • In Italië wordt vaak een donkere branding gebruikt, wat zorgt voor een intensere smaak.
  • In Noord-Europa kiest men vaker voor een lichtere branding, wat meer nuances en aroma’s naar voren brengt.


Shotgrootte en varianten

Espresso kent verschillende varianten, afhankelijk van de hoeveelheid water. De duurtijd van een ‘shot’ varieert dus van ristretto (verminderd) over normale (normaal) tot lungo (verlengd). 

  • Ristretto: Minder water, slechts 20 ml, voor een intensere smaak.
  • Normale espresso: De standaard, met een shot van 30-40 ml.
  • Lungo: Meer water, tot 100 ml, voor een mildere smaak.

Ook de hoeveelheid koffie varieert:

  • Single shot: 9-11 gram gemalen koffie.
  • Double shot: 17-20 gram gemalen koffie, de huidige standaard.
Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


in Monx
Deel deze post
Labels
Onze blogs