Espresso

Koffiebereiding

Espresso

Espresso is een koffie die gezet wordt door een kleine hoeveelheid bijna kokend water, onder hoge druk, door fijn gemalen koffie te persen. Over het algemeen is espresso “dikker” dan koffie die gezet wordt op andere manieren. Espresso heeft een hogere concentratie aan opgeloste deeltjes en is te herkennen aan de typische crema bovenaan (een schuim met een cremige consistentie). Door de druk bij het zetten zijn de smaken en aroma’s zeer geconcentreerd. Espresso vormt de basis voor tal van andere dranken, zoals caffè latte, cappuccino, caffè macchiato, caffè mocha, flat white, of caffè Americano. Espresso bevat meer caffeine per volume-eenheid dan de meeste andere koffiedranken. Door de kleine hoeveelheid van een espresso bevat die echter minder caffeine dan een normaal gezette koffie, in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt. De hoeveelheid caffeine in een espresso bedraagt 120 tot 170 mg. Voor een typische filterkoffie is dat 150 tot 200 mg.

Zetten

Espresso wordt gemaakt door zeer heet water  onder hoge druk door fijn gemalen en samengedrukte koffie te persen. Het samendrukken van de koffie (“tamping”) zorgt ervoor dat het water overal evenredig door het koffiedik gaat. Dit proces produceert een siroop-achtige drank, door zowel vaste als opgeloste componenten te extraheren. De crema ontstaat door het emulgeren van de olieën in het koffiedik, iets wat niet gebeurt tijdens andere zetmethodes. Er is geen universele standaard die de espresso extractie beschrijft, maar er bestaan meerdere publicaties die beperkingen trachten op te leggen voor wat betreft het type van gemalen koffie, de temperatuur en druk van het water en de snelheid van extractie. Over het algemeen wordt een machine gebruikt om espresso te zetten.

Espresso branding

Espresso is zowel een koffiedrank als een zetmethode. Het is geen specifieke boon, mengeling van bonen of brandingsniveau. Elke boon of brandingsniveau kan gebruikt worden om een authentieke espresso te maken. In Italië wordt bijvoorbeeld een eerder donkere branding gebruikt. In het noorden van Europa verkiest men een eerder lichtere branding.

Hoeveelheid

De hoeveelheid espresso wordt benoemd met single (enkel) of double (dubbel). Er wordt dan een proportionele hoeveelheid koffie gebruikt: ongeveer 9 tot 11 gram voor een enkele en 17 tot 20 gram voor een dubbele espresso. De enkele espresso is de meest traditionele hoeveelheid, maar de dubbele espresso is vandaag de dag de standaard.

Duurtijd

De duurtijd van een ‘shot’ varieert van ristretto (verminderd) over normale (normaal) tot lungo (verlengd). Dit resulteert in een kleiner of groter volume, gemaakt met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie. Een typische ristretto bevat 20ml. Een lungo bevat meestal 80 - 100ml. 

Bron: Wikipedia

in Monx
Deel deze post
Labels
Onze blogs
De juiste maalgraad kiezen