Koffieweetjes aan de feestdis

"Het is al te laat voor espresso." 


Koffie is zoveel meer dan een achterafje aan de feestdis; het is een bron van verhalen, wetenschap en verrassende weetjes. 

Wil je indruk maken op het gezelschap tijdens de feestdagen?Of, nog beter, de puntjes op de i zetten wanneer iemand met veel aplomb koffiewijsheden etaleert?

Hier zijn vijf feiten over koffie die je gasten gegarandeerd zullen intrigeren.

Geef me de 5

person pouring coffee into glass


Espresso 
bevat minder cafeïne 
dan een filterkoffie

Het geheim zit in de bereidingswijze en hoe lang het water in contact komt met de koffie. Hoewel espresso sterker smaakt, is de hoeveelheid cafeïne lager omdat de doorlooptijd korter is. 
Filterkoffie trekt langer en bevat daardoor meer cafeïne per kopje. Dus ja, een espresso na het diner is een prima keuze!

Ontdek meer

2

Deca bevat ook cafeïne

Deca of decafé verwijst naar decaffeinated coffee, bonen waaruit men de cafeïne extraheert, maar dat nooit volledig. Een kopje decafé bevat nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne​. De extractie haalt ongeveer 98% tot 99% van de cafeïne uit de boon, en de resterende hoeveelheid wordt doorgaans door het lichaam niet opgemerkt. 

Ontdek meer

3

Koffie smaakt beter 
uit een wit kopje

Kleurenpsychologie speelt een rol in hoe we smaak ervaren. Zo laat een wit kopje de koffie sterker en intenser smaken, terwijl een gekleurd kopje het zachter doet lijken. Bij Monx Roasters kiezen we zelf ook voor wit porselein, maar we juichen alle kleuren toe, zolang er maar goede koffie in zit. 

Ik wil ook kopjes van Monx Roasters 

4

Oh no, 
cappuccino na 11u?

Na 11u een cappuccino bestellen zou doodzonde zijn. Althans, volgens de regels van de Italiaanse levenskunst en barista's. Cappuccino wordt daar nu eenmaal als typisch ontbijtdrankje gezien. Onze regel? Drink vooral wat je lekker vindt, wanneer en hoe jij dat wilt. Met respect voor de koffie en de bonen. Cappuccino draait om de driee-eenheid  van espresso, gestoomde melk en melkschuim; dat is de enige regel waar je niet tegen mag zondigen. 

5

Volle melk
rond 65°C

Melk in de koffie is een kwestie van chemie. De eiwitten in melk zorgen ervoor dat het mooi schuimt, terwijl vet de schuimbellen stabiliseert en een romige textuur geeft. Daarom is volle melk ideaal voor cappuccino's en latte macchiato's​. 

Melk verandert ook de smaak van koffie. Het voegt niet alleen romigheid toe, maar balanceert ook de natuurlijke zuren in koffie. 

Ga je melk stomen, probeer dan rond 65° C te blijven, want hogere temperaturen verbranden de eiwitten. Dat geeft niet alleen een onaangename smaak — bitter en gekarameliseerd — maar maakt het schuim ook onstabiel. 

Deel deze post
Onze blogs