Waterhardheid
Water is met meer dan 97% het hoofdbestanddeel van koffie in je tas. De samenstelling van water zoals calcium, magnesium, natrium, chloride en dergelijke beïnvloedt de extractie en het transport van de smaak- en aromastoffen uit de koffie.
Welke en hoeveel smaakstoffen er vrijkomen, hangt dus af van het water dat je gebruikt. Te hard water is slecht voor je koffietoestel, leidt tot overextractie en resulteert in bittere, vlakke smaken.
Te zacht water leidt dan weer tot onderextractie en geeft slappe tot zurige smaken. Er is een minimum hoeveelheid aan mineralen zoals kalk in het water nodig, omdat de smaakmoleculen deeltjes nodig hebben om zich aan te binden.
Zonder kalk ervaar je weinig tot geen smaak in je koffie. Met gedestilleerd water kan je dus niks beginnen. Experimenteren met verschillende soorten filters, kraan- en flessenwater is een aanrader. Het resultaat zal je verbazen!
De ideale temperatuur
van het water
Hoe snel de extractie van de smaak en aroma gebeurt, hangt af van de temperatuur. Heet water zorgt voor een snellere extractie dan koud water.
De ideale temperatuur ligt tussen 90°C en 96°C. Heter water zal leiden tot bittere koffie. Kouder water zal leiden tot slappe koffie, tenzij de brouwtijd aanzienlijk wordt verlengd, zoals bij de ‘cold brew’ methode.
Hoeveelheid water
Ook de verhouding tussen koffie en water is belangrijk voor de smaak. Voor filterbereidingen vertrek je best van 6 gram gemalen koffie per 100ml water of 60 gram per liter.
Voor espressobereidingen krijg je de beste resultaten met 10 gram koffie per 25 milliliter tot 35 milliliter water. Pas deze verhoudingen naar boven of onder aan in functie van je persoonlijke voorkeur.
De ideale espressobereidingen:
10 gram koffie per 25 ml à 35 ml water
Contacttijd van het water
Hoe langer de koffie in aanraking blijft met water, hoe meer smaakstoffen er geëxtraheerd worden. Het nadeel is echter dat een te lange contacttijd leidt tot overextractie en dus te bittere smaken.
Naast de contacttijd van het water speelt ook de maalgraad een heel grote rol. De maalgraad van de koffiebonen is belangrijk omdat deze de snelheid van het doorlopen zal bepalen.