Verstelbare maalschijven
De beste koffie zet je met vers gemalen specialty koffiebonen. Gemalen koffie is maar beperkt houdbaar omdat de aroma’s zeer vluchtig zijn. Daarom is het aangewezen om je bonen te malen vlak voordat je de koffie gaat bereiden.
Dat kan best met een koffiemolen die voorzien is van verstelbare conische maalschijven, zoals de handmatige Hario Skerton Pro of de elektrische Wilfa Balance Black. Zo kan je de juiste maalgraad kiezen voor de gewenste bereiding. Het resultaat? Altijd een consistentie die past bij jouw favoriete koffie, zonder compromissen.
Maalgraad per zetmethode
De maalgraad bepaalt hoe snel water door de koffie stroomt en hoeveel smaakstoffen worden geëxtraheerd. Dit zijn de basics:
Maal om de smaak
Smaakt je koffie te bitter? Maal de koffie dan iets grover – te fijne koffie kan overextractie veroorzaken.
Smaakt je te flets of te zuur? Maal de koffie iets fijner – zo wordt er meer smaak onttrokken. Met kleine aanpassingen kun je experimenteren totdat je de perfecte balans hebt gevonden.