Het verschil tussen light, medium en dark roast

Light – Medium – Dark

Bij Monx ontwikkelen we een brandprofiel voor iedere nieuwe koffie die verwerkt wordt. Daarbij maken we ook een onderscheid tussen light, medium en dark roasts omdat elke ‘roast’ andere aroma’s en smaken accentueert.

Tijd en temperatuur

Koffie kan dus op verschillende manieren gebrand worden. Afhankelijk van de keuzes die de brander tijdens het brandproces maakt, worden er andere aroma’s en smaken gevormd in de boon. Iedere nieuwe koffie wordt initieel in de branderij geanalyseerd, gebrand en geproefd om er een specifiek brandprofiel voor te ontwikkelen waarin eigen accenten liggen. Tijd en temperatuur zijn de belangrijkste parameters die de nodige aandacht vereisen. Het blijft echter belangrijk dat het karakter van de koffievariëteit zelf, die door de teler beoogd werd, behouden blijft. Het zou immers jammer zijn om alle koffies op dezelfde manier te branden en klassieke eenheidsworst zoals koffie uit de supermarkt te maken.

Light roasts worden op lagere temperaturen gebrand en behouden daardoor meer fruitige en frisse smaken dan medium of dark roasts. Donker gebrande koffies zitten doorgaans langer in de brander, met temperaturen die gemakkelijk 10°C hoger liggen, waardoor de koffiebonen donkerder kleuren. Hierdoor worden de chocolade-, noot- en karamelachtige smaken meer naar boven gehaald en worden ze vaak als intenser ervaren.

Wat kiezen?

Afhankelijk van je eigen voorkeur en zetmethode kan je dus de fruitige en frisse accenten of eerder de donkere smaken in je tas laten primeren. Voor espresso bereidingen raden we steeds een medium of dark roast aan, omdat de korte contacttijd met water bij een light roast (te) zure smaken met zich meebrengt. Een filterkoffie wordt typisch bereid met een light roast, maar een medium roast is ook bruikbaar en resulteert in een intensere smaak.

Voor alle duidelijkheid: we spreken hier over specialty koffie. Een commodity koffie – zoals koffies uit de supermarkt – zijn van zulke kwaliteit dat er niet veel smaken waar te nemen zijn. Koffie waar initieel niks in zit, daar komt ook niks uit…

in Monx
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Goede koffiebonen van slechte onderscheiden
Tips & Tricks