Wat is er speciaal aan 'Specialty koffie'?

Specialty koffie wordt met de grootste zorg geproduceerd. Elke stap in het productieproces is cruciaal. En net zoals in de wijnbouw speelt de variëteit van de koffieplant en het terroir daarin een grote rol. Maar specialty koffie zou niet ‘specialty’ zijn als er niet nog veel meer factoren invloed hebben op zijn hoge kwaliteit.

Waarom kiezen wij met Monx ervoor om exclusief met specialty koffie te werken? We leggen het in deze video en onderstaande tekst beknopt uit.Elke stap is belangrijk

Elke stap in het productieproces moet zorgvuldig uitgevoerd worden. Pas daarna kan je ten volle van zijn unieke smaak genieten. Koffieboer, exporteur, brander en barista zijn de hoofdrolspelers in dit proces. Zij zorgen er samen voor dat ‘specialty koffie’ zijn naam waardig blijft.

Handgeplukte bessen

Specialty koffie maakt bijna 10% uit van de wereldwijde koffieproductie. En de vraag stijgt. Dat is goed nieuws voor de koffieliefhebber maar zeker ook voor de koffieboer. Want die laatste krijgt een betere prijs voor de productie van zijn koffie. Dat is nodig want er komt veel handenarbeid kijken bij de oogst van de koffiebonen bedoeld voor specialty koffie. De boeren mogen de groene en rode bessen niet langer samen oogsten. De rode, rijpe bessen worden apart geplukt of uitgesorteerd zodat de onrijpe en rotte bessen later geen onaangename smaken kunnen afgeven.

Minimum 80 punten op 100

De geplukte koffiebes wordt van haar vruchtvlees ontdaan en gedroogd. Hij kan ook in zijn geheel gedroogd worden, waardoor er meer zoetheid van het vruchtvlees in de pit (de koffieboon) trekt.
De gedroogde groene bonen worden, na een proefbranding, door specialisten beoordeeld op smaak, aroma, body, balans en aciditeit. De bonen moeten voor de SCA (Specialty Coffee Association) minstens 80 punten op 100 scoren om verkocht te kunnen worden als ‘specialty koffie’. Onze koffies hebben een minimum van 83 punten om van de ondergrens weg te blijven.

Ideaal brandprofiel

Slechts een paar procent van de Belgische koffiemarkt gaat over specialty koffie en die kopen wij aan. Eenmaal de zakken met bonen bij ons geleverd zijn, zijn wij aan zet door het geleverde werk van de koffieboer in ere houden. Terwijl we de Arabica koffiebonen traag en op lage temperatuur roosteren, volgen wij een uitgepuurd brandprofiel om de unieke en meest pure smaken vrij te zetten.

Langer vers

Na het branden laten we de bonen een dag ontgassen alvorens we ze verpakken. Tijdens deze korte rustperiode krijgt koolstofdioxide de kans om te ontsnappen en binden de aanwezige aroma-bestanddelen zich met de oliën in de celstructuren.
Het ventiel dat in al onze verpakkingen zit, zorgt ervoor dat zuurstof uit de verpakking kan ontsnappen. Het is de koolstofdioxide die de zuurstof uit de zak duwt. Daardoor blijven de koffiebonen die je bij ons aankoopt langer vers zonder bewaarmiddelen.

De barista aan zet 

Dan is het aan de barista. Hij staat voor de uitdaging om de ideale extractie uit de koffiebonen te halen. Hij beheerst de kunst om die unieke smaak van de koffieboon in jouw koffiekop te krijgen. De smaak wordt mede bepaald door de gebrande koffie zelf, de zetmethode, de maalgraad van de bonen, de koffie-waterverhouding, de contacttijd en de watertemperatuur. 

Ook thuis kan je met smaak experimenteren met een volautomatisch koffietoestel (bean-to-cup). De maalgraad en intensiteit zijn de belangrijkste variabelen. We raden aan om steeds te starten met een lage intensiteit omdat de smaak van de koffie dan beter wordt waargenomen. Voor andere tips & tricks helpen we jullie graag persoonlijk verder.

Bij onze selecties uit Honduras accentueren we bijvoorbeeld steeds een diepe, donkere chocoladesmaak. De koffie uit Guatemala daarentegen heeft een meer sprankelend profiel met melkchocolade afdronk. Bij onze Afrikaanse selecties ontdek je dan weer meer fruitzuur en een zoete nasmaak.

Pure smaak in je tas

Bij échte specialty koffie staat de pure smaak in je tas centraal. Je proeft de kwaliteit en de uitzonderlijke zorg die eraan besteed werd doorheen het productieproces.
Dáárom is specialty koffie zo speciaal. En daarom maken wij met veel enthousiasme deel uit van de wereldwijde specialty koffie familie.

Deel deze post
Onze blogs
Mooie glanzende koffiebonen?
Beter niet...