Hoe bewaar ik mijn koffie het best?

Bewaartips


Koffie smaakt het best wanneer hij vers is en dat blijft alleen zo als je ‘m juist bewaart. Alles wat je wil weten over het bewaren van je Monx-bonen, maar misschien niet meer durfde te vragen. 

De Do's 
en don'ts van het bewaren. 

DO'S 

1. Gebruik de originele verpakking

Ons meest kostbare goed verpakken we goed. Behoud de originele verpakking. Deze is speciaal ontworpen om de bonen optimaal te beschermen tegen licht en zuurstof. 

2. Gebruik de zipsluiting correct 

Na elk gebruik, pers je zo veel mogelijk lucht uit de zak voordat je de zipsluiting dichtdoet. Minder zuurstof is meer smaakbehoud.

3. Kies een donkere, koele plek

Een doodgewone (keuken)kast is de ideale thuis voor je koffie. Zolang het er maar donker, droog en op kamertemperatuur is. Het beste is dus weg van warmtebronnen zoals een oven of direct zonlicht.

4. Maal pas als het moet

Volledige bonen bewaar je langer dan gemalen koffie. Zuurstof is de vijand én bij gemalen koffie gaan de fragielste aroma's nu eenmaal sneller vervliegen. 

5. Koop slim en vers 

Sla niet teveel koffie in maar stem af op wat je opmaakt zodat je nooit zonder valt. Beter vaker een verse zak bestellen, dan een groot noodrantsoen. Bovendien: vandaag bestelt voor 13u is morgen geleverd.  

DON'TS 

De grote bewaarzonden

Er zijn een aantal 'wijdverspreide' mythes of hardnekkige gewoontes die je kostbare koffiebonen onherroepelijk naar de smaakloze afgrond leiden. Monx Roasters trekt hier de lijn.  


Geen glazen bokaal 

Laat die mooie, doorzichtige voorraadpotten maar dienen voor pasta, want ze zijn een doodvonnis voor je bonen. Ten eerste is licht, net als zuurstof, een aartsvijand die de delicate oliën en smaken afbreekt. Ten tweede geef je de bonen bij het overgieten een massale 'zuurstofdouche' waar ze nooit meer van herstellen; de snelste manier om versheid om zeep te helpen. De toekomst belooft weinig goeds in een glazen bokaal. 

Bewaar koel in de kast, niet koelkast

Koffie heeft de neiging om vocht, geur en smaak op te nemen uit de omgeving. Een koelkast is een constant geopende vochtige grot vol met de geuren van kazen, fruit of andere sterke kost. Bovendien ontstaat er condensatie telkens je de koude zak in je warmere keuken haalt. Dit vocht is een sluipmoordenaar voor de delicate aroma's en versnelt de veroudering dramatisch.

Vries beter niet

De diepvries lijkt misschien een slimme tijdcapsule, voor lange bewaring dan de vermelde houdbaarheidsdatum van ongeopende koffiezakken kan dat. Maar voor een aangebroken pak koffie bij dagelijks gebruik is vriezen onzin. Telkens je de ijskoude zak opent, slaat condens (vocht) genadeloos toe en versnelt de veroudering. Bovendien is koffie een spons voor geurtjes; je loopt het serieuze risico dat je dure koffie de subtiele aroma's van diepvrieserwten overneemt. 

in Monx
Deel deze post
Labels