Mooie glanzende koffiebonen?

Beter niet...

Mooie glanzende koffiebonen? Beter niet…

Je kent ze ongetwijfeld: de reclames op TV waar de meesterbrander goedkeurend aan de vers gebrande koffiebonen ruikt, en instemmend knikt bij het proeven ervan. Mooie, grote, glanzende koffiebonen… Je kan ze haast ruiken tot in je woonkamer.

Toch zijn dat niet de koffiebonen om in huis te halen. Koffiebonen krijgen die typische glans als ze op te hoge temperaturen worden gebrand. Dit is nodig wanneer de kwaliteit of selectie van de ongebrande bonen niet goed is gebeurd en hierdoor veel onaangename smaken naar boven komen. De slechte smaken worden vervolgens verdoezeld door ze te verbranden. Maar die extreme temperatuur zorgt er ook voor dat de goede smaken verdwijnen.
De interne druk die in de boon ontstaat door de hoge temperatuur zorgt er ook nog eens voor dat de oliën in de koffieboon naar buiten worden geperst. Die oliën bevatten aroma’s en smaken die in de koffieboon horen te zitten en niet aan de buitenkant van de boon. De olie gaat immers reageren met de zuurstof in de lucht en wordt ranzig. Dat komt de smaak natuurlijk niet ten goede. Glanzende koffiebonen zorgen er verder ook voor dat het bonenreservoir van je koffietoestel bruin gaat aanslaan, dat de olie in de koffiemolen gaat aankoeken en dat je sneller maaglast krijgt omdat we die verbrande bonen moeilijker kunnen verteren.


Koffiebonen die op lagere temperaturen gebrand worden, gedurende een langere tijd, hebben een matte bruine kleur. Ze voelen niet plakkerig aan en alle aroma’s zitten nog in de koffieboon. Het is pas bij het malen van de koffiebonen dat de aroma’s volledig vrijgegeven worden, zodat ze maximaal in je tas terecht komen. Je koffiemolen zal “droog” blijven en geen onaangename smaken produceren door aangekoekte oliën. Dat is hoe we bij Monx onze specialty koffiebonen branden.

Kortom: als je ziet dat koffiebonen glanzen, weet je wat je kan verwachten…

Deel deze post
Onze blogs
In 5 stappen je volautomatisch koffietoestel afstellen
How to