Wanneer is mijn koffie gebrand en hoe lang blijft ze vers?

Kijk eens op de verpakking

Vers gebrand, goed bewaard


In een eerdere blogpost lieten we je al kennismaken met het etiket op onze koffiezakken: wat je leert over origine, smaaknotities, verwerkingsmethodes, blend versus single origin, intensiteit en meer. Eén detail kwam daarin niet aan bod: hoe weet je eigenlijk hoe vers je koffie is? 

Een logische vraag — want versheid doet ertoe. Zeker bij specialty coffee. Maar waar vind je die branddatum dan precies terug? Wel, die staat er niet letterlijk op. De referentie die je meekrijgt staat net boven de zipsluiting. Daar staat een subtiele stempel THT 07/08/2026

Deze Tenminste Houdbaar Tot-indicatie geeft impliciet ook de branddatum van jouw koffie weer, want je telt één jaar terug. Dus je koffie is dan gebrand op 07/08/2025

Waarom is versheid van belang?

Koffie is een levend product en het is gebaat bij een perfecte timing. Na het branden laten de bonen continu gassen (vooral CO₂) vrij, een proces dat we 'ontgassen' noemen. Gebruik je de bonen in de eerste week na het branden, dan kan je extractie ongelijk en je smaak wat vlak of zuur maken. Daarom laten we bij Monx Roasters onze vers gebrande bonen altijd een paar dagen rusten, voor ze in verkoop gaan. 

Het magische venster, de 'sweet spot', opent zich meestal zo'n 4 tot 7 dagen na de branddatum en duurt tot ongeveer 4 à 5 weken. Binnen deze periode zijn de smaken op hun hoogtepunt: levendig, complex en helder. Door onze luchtdichte verpakking met éénwegventiel kan de CO₂ ook rustig ontsnappen zonder dat er zuurstof naar binnen komt. 

Wonderlijke zelfconservering 

Omdat CO₂ zwaarder én dichter is dan zuurstof vult de zak zich van onder naar boven geleidelijk met de vrijkomende CO₂ en gaat dit de lichtere zuurstof verdringen en naar buiten duwen.  Als je een verpakking hebt die wat bol opgeblazen lijkt te staan, dan wil dat zeggen dat de zuurstof er volledig uit is én de bonen zich volledig gehuld hebben in een beschermend CO₂-dekentje. Perfecte bewaring.

Een wonderlijk staaltje van zelfconservering, want zuurstof veroorzaakt oxidatie van de koffiebonen en tast langzaam de smaak aan. “We nemen uiteraard zelf graag de proef op de som, en koffie die meer dan een jaar oud is, proeft nog steeds zeer oké,” zegt Jan Kuppers. “Een versere koffie herken je wel meteen: die is sprankelender van smaak. Maar oudere koffie smaakt nooit muf. Eerder ingetogen, minder expressief…”

Zipsluiting tegen oxidatie

Zodra je een nieuwe Monx-verpakking opent, is de beschermende CO₂-atmosfeer voorgoed doorbroken, en komt de grote vijand — zuurstof — naar binnen. Het éénwegventiel heeft zijn taak dan volbracht. Nu is het aan de zipsluiting om je koffie te beschermen.

De zipsluiting is je actieve hulpmiddel in de dagelijkse strijd tegen oxidatie. Zie het niet als een simpele sluiting, maar als een herkalibreerbare luchtbarrière. De juiste methode is cruciaal: neem de benodigde bonen uit de zak, en druk daarna zoveel mogelijk lucht eruit voor je de sluiting hermetisch dichtdrukt. Zo minimaliseer je de hoeveelheid zuurstof die achterblijft en je aroma’s aantast.

Gebruik de zak als bewaarkkluis en ga niet oppotten

Veel mensen maken de fout om de bonen over te gieten in een mooie — vaak doorzichtige — voorraadpot. Doe dit niet! De originele zak, met zijn ondoorzichtige materiaal en speciaal ontworpen barrières, is de allerbeste bewaarkluis voor je Monx-bonen. Alleen al het overgieten zorgt voor massale blootstelling aan zuurstof én licht — beide vijanden van versheid. De zipsluiting is dus geen passieve sluiting, maar een actieve hulplijn. Gebruik ze met zorg, want zo verleng je de glorieperiode van je koffie aanzienlijk.

Meer over de do's en don'ts van het bewaren

Wat met gemalen koffie?

Voorgemalen koffie is als een opengesneden appel: de versheid vervliegt niet over weken, maar over dagen — soms uren — door de grotere blootstelling aan zuurstof. De extra moeite van zelf malen, net voor het zetten, is dus een belangrijke investering als je puurheid in je kopje vooropstelt.

Waarom niet de roast date? 

Met de lancering van onze nieuwe verpakking kozen we — in overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) — bewust voor enkel de vermelding van de houdbaarheidsdatum.

Voorheen combineerden we dit met de roast date, maar dat leidde tot verwarring bij de consument en complexiteit in labeling. Door nu voor de eenvoud van een korte THT-stempel te kiezen, communiceren we duidelijk en zonder afbreuk te doen aan de traceerbaarheid van onze producten. De THT minus één jaar is je branddatum. Simpel én transparant.

in Monx
Deel deze post
Labels