Wat gebeurt er als je alles op zijn beloop laat?
Een volautomatische koffietoestel is een gesofisticeerde apparaat waarin koffie, water én warmte samenkomen. Zonder de juiste zorg – en al zeker bij warme zomertemperaturen – wordt dit een ideale broedplaats voor ongewenste gasten. Vier belangrijke elementen: schimmel, biofilm, kalk en smaakverlies.
Het ultieme stappenplan voor je volautomaat thuis:

1. Bescherm je Monx bonen
Haal alle koffiebonen uit het reservoir.
Laat de machine de laatste paar kopjes malen tot hij helemaal leeg is, of gebruik een stofzuiger om de laatste bonen te verwijderen.
Bewaar je Monx-bonen in de originele, goed afgesloten verpakking op een donkere, koele plek. Maar zeker niet in de koelkast!

2. Het waterreservoir
Leeg het waterreservoir volledig.
Maak het schoon en droog het perfect af. Plaats het lege, droge reservoir terug of laat het ernaast staan om te luchten.

3. De restbak
Dit is de meest cruciale stap.
Leeg de lekbak én de koffieresidubak. Was beide onderdelen grondig met warm water en afwasmiddel. Droog ze perfect af voordat je ze terugplaatst.

4. De zetgroep
De zetgroep is niet uitneembaar en reinigt zichzelf intern. Voer voor je vertrek een reinigingsprogramma uit met een Jura-reinigingstablet.
Dit lost koffievetten op die diep in de machine zitten. Je start na je vakantie dus met een 'schone motor'.

5. Het melksysteem
Als je machine een melkopschuimer heeft (zoals bij de Jura E8 of Z10), voer dan een volledige reiniging van het melksysteem uit met de aanbevolen reiniger.
Demonteer de melkuitloop, spoel alle onderdelen grondig af en laat ze drogen. Opgedroogde melk is een garantie voor verstoppingen en een zure smaak.

6. Ontkalken of filter
Geeft je toestel aan dat het tijd is om te ontkalken of het CLARIS Smart-filter te vervangen?
Leg de nieuwe filter alvast klaar voor na je vakantie en vervang hem dan pas. Zo bescherm je het hart van je machine.

7. Trek de stekker uit
Voor je zelf de stekker er even uit trekt, doe je dat best ook met je toestel.
Het geeft je gemoedsrust en je bespaart sluipverbruik en het beschermt je kostbare machine tegen eventuele piekspanning door onweer.