Wat er gebeurt als je alles zijn beloop laat?
Een volautomatische koffietoestel is een gesofisticeerde apparaat waarin koffie, water lucht én warmte samenkomen. Zonder de juiste zorg – en al zeker bij warme temperaturen – wordt dit een ideale broedplaats voor ongewenste gasten.
Vier belangrijke elementen: schimmel, biofilm, kalk en smaakverlies.
Het kantoor blijft open,
maar aan gereduceerde capaciteit.
Voor de meeste bedrijven is dit de realiteit.
De perfecte situatie om efficiëntie en onderhoud te combineren.
Tip 1: Consolideer en bespaar.
Heeft je bedrijf meerdere koffiemachines (bv. één per verdieping)? Overweeg dan om er tijdelijk één of meerdere buiten gebruik te stellen. Zo centraliseer je het gebruik, halveer je het schoonmaakwerk en bespaar je energie en slijtage.
Volg voor de machine die je uitschakelt het volledige stappenplan dat je hier kan vinden.
Tip 2: Plan groot onderhoud.
De rustige periode is ideaal voor taken die normaal storen. Voer nu de uitgebreide reinigings- en ontkalkingsprogramma's uit. Geeft de machine (zoals een Jura GIGA of WE8) aan dat een servicebeurt of filtervervanging nodig is? Plan dit nu in. Zo is de machine in topconditie voor de drukte nà de vakanties.
Tip 3: Houd de actieve machine hygiënisch
Met minder personeel wordt de dagelijkse routine soms overgeslagen. Zorg dat er duidelijke afspraken zijn over het dagelijks reinigen van het melksysteem en het legen van de lekbak en residubak. Dit garandeert een hygiënische koffiehoek, conform de normen.
Het kantoor sluit.
De koffiemachines gaan volledig uit.
Gaat het kantoor voor een week of langer dicht?
Dan is het cruciaal om de machine correct 'op non-actief' te zetten. Dit voorkomt niet alleen problemen, het is een kwestie van bedrijfshygiëne en het beschermen van uw investering. En na de vakantie is het fijn om meteen goede koffie te kunnen zetten zonder gedoe.
De 6 stappen voor je volautomaat op kantoor:

1. Bescherm je Monx bonen
Verwijder alle koffiebonen. Dit voorkomt smaakverlies door oxidatie en verspilling van kostbare Monx kwaliteitsbonen.
Laat de machine de laatste paar kopjes malen tot hij helemaal leeg is, of gebruik een stofzuiger om de laatste bonen te verwijderen.
Bewaar je Monx-bonen in de originele, goed afgesloten verpakking op een donkere, koele plek. Maar zeker niet in de koelkast!

2. Het watercircuit
Spoel het watercircuit volledig.
Mocht je een toestel hebben dat geen vaste wateraansluiting heeft, maar een apart waterreservoir?
Maak dan het reservoir dan goed schoon en droog. Plaats het lege, droge reservoir terug of laat het ernaast staan om te luchten.

3. De restbak
Leeg, was en droog de koffierestbak grondig om schimmelvorming en onhygiënische situaties, te voorkomen.
Heb je geen automatische waterdoorvoer, maak dan ook de lekbak goed schoon én droog.

4. De zetgroep
Voer voor je vertrek een volledig reinigingsprogramma uit met een Jura-reinigingstablet.
Dit lost koffievetten op die diep in de machine zitten. Je start na je vakantie dus met een 'schone motor'.

5. Het melksysteem
Reinig het melksysteem met een professionele melkreiniger. Demonteer alle losse onderdelen, reinig ze en laat ze volledig drogen.
Opgedroogde melk is een garantie voor verstoppingen en een zure smaak.

6. Trek de stekker uit
Voor je zelf de stekker er even uit trekt, doe je dat best ook met je toestel.
Bescherm de elektronica van uw machine tegen mogelijke stroompieken en reduceer de energiekosten tot nul.