In 5 stappen je volautomatisch koffietoestel afstellen

How to

Een volautomatisch koffietoestel correct afstellen

Je beschikt over een volautomatisch koffietoestel dat zelf de koffiebonen maalt? Ingebouwd in je keuken of als blikvanger op het aanrecht? En met een druk op de knop maak je je favoriete koffiebereiding? Maar… de koffie is toch niet echt wat je ervan verwacht?

Correcte maalgraad

Ook voor een volautomaat is de afstelling van de maalgraad van het grootste belang om het beste uit je koffie te halen. Voor donker gebrande koffie mag de maalgraad iets grover afgesteld staan. Specialty koffie daarentegen, zoals die van Monx, is typisch iets lichter gebrand om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Daardoor zal je de maalgraad van je toestel iets fijner moeten afstellen. Maar wat betekent “iets fijner”? Hoe fijn of hoe grof moet de koffie precies gemalen worden?

Een goeie stelregel is dat een koffie afhankelijk van de grootte (100 – 120ml), zo’n 20-25 seconden moet doorlopen om een optimale smaakextractie te bekomen. Om de maalgraad van je toestel correct af te stellen kan je onderstaand stappenplan volgen.

Stappenplan

  1. stel de maalgraad van je toestel zo fijn mogelijk in. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je toestel. Meestal mag de maalgraad enkel fijner gezet worden als er geen koffiebonen in het bonenreservoir zitten, of mag je de maalgraad enkel aanpassen terwijl de koffiemolen draait (om de molen niet te beschadigen).
  2. vul het bonenreservoir met koffiebonen, liefst 100% Arabica. Lees hier waarom.
  3. zet een koffie (lungo) en meet hoe lang dit duurt vanaf de eerste druppel in je tas. Hoe fijner de koffie gemalen wordt, hoe langer het duurt om een tas koffie te bereiden.
  4. waarschijnlijk duurt dit langer dan 25 seconden op de allerfijnste maalgraad. Zeker als je toestel al wat ouder is en de pomp niet meer dezelfde kracht heeft als voorheen. Stel de maalgraad dan 1 stapje grover in. Raadpleeg de handleiding van je toestel. Meestal mag je de maalgraad grover afstellen zonder dat je de koffiebonen moet verwijderen uit het bonenreservoir. Hou er rekening mee dat een aanpassing van de maalgraad pas na enkele koffies merkbaar is omdat er steeds wat resten van de vorige maalbeurt achterblijven.
  5. herhaal stap 3 en 4 totdat je aan 20-25 seconden zit.

Gelukt? Dan is je maalgraad alvast juist ingesteld.

Gaat je persoonlijke voorkeur alsnog uit naar meer bittere smaken, dan stel je de maalgraad opnieuw iets fijner af. Liever wat meer aciditeit of fruitigheid? Een stapje grover…

De intensiteit van je koffie kan je nu ook nog regelen door meer of minder koffie te gebruiken per tas. Ook die instelling kan je vinden in de handleiding van je toestel.

Geniet ervan!

Deel deze post
Onze blogs
Wat is 'Slow' coffee?