French press

How to


Ooit een French press gekocht die nu stof staat te verzamelen in de kast omdat je te veel koffiegruis in je mond kreeg? Of was de koffie gewoon niet te drinken? Ben je op zoek naar de beste manier om je French press voor het eerst te gebruiken? Met deze tips geniet je optimaal van koffie uit een cafetière.

Er zijn heel wat variabelen om rekening mee te houden als je koffie zet. De verhouding van koffie en water, de temperatuur van het water en de infusietijd bijvoorbeeld. Maar de belangrijkste variabele om een aangename french press te zetten is toch de maalgraad van je koffie. Het is de contacttijd met water die bepaalt hoe fijn of grof je koffie gemalen moet zijn. Dezelfde maalgraad van koffie gebruiken waarmee je een pot filterkoffie zet, is dus niet goed. Voor french press mag het echt wel iets grover zijn. Zo grof als grof zeezout…

En werk best met een goede specialty koffie, liefst een filter branding of light roast en niet te donker gebrande koffie waar de supermarkten mee vol staan. Die koffies zijn immers niet geschikt! Welke bonen je moet kiezen kan je zien in deze post.

Benodigdheden

voor 500ml

  • 35g specialty koffie, light roast
  • 500ml water 92 – 94°C
  • cafetière of french press
  • koffiemolen
  • weegschaal
  • timer
  • geduld

Werkwijze

Verwarm de cafetière voor met heet water en maal ondertussen de koffie.

Als de pot heet is, giet je het water weg en strooi je de koffie in de pot. Overgiet met 500ml heet water en roer alles goed door elkaar zodat er geen klonters meer in zitten. Gebruik geen kokend water rechtstreeks uit de waterkoker. Laat het kokend water beter een minuutje staan en giet het dan pas op.

Laat alles 4 minuten trekken en breek de korst die op koffie staat door kort te roeren. Afhankelijk van de roast of branding wacht je nog eens 4-5 minuten. Een goede light roast kan echt wel wat tijd hebben. In deze fase geven we de kleinste deeltjes de tijd om te zinken en zich vast te zetten in de koek onderaan en vermijden we straks het gruis in de tas.

Als de tijd verstreken is, duw je de plunjer langzaam naar beneden tot vlak boven het bezinksel. Als het goed is heb je nu een french press koffie gezet met een aangenaam zacht karakter en een romig dik mondgevoel.

Naarmate de koffie zijn temperatuur verliest, ervaar je ook meer de zoete en complexe smaken die niet gecamoufleerd worden door te veel bitters en zie je dat er heel weinig gruis of ‘fines’ in je tas overblijven.

Enjoy

Haal die French Press uit de kast en geniet!

Deel deze post
Onze blogs
Cafeïne